Här hittar du information om ledamöterna i
Svenska Nationalkomiteen för geologi
Mikael Calner (ordförande)
Mikael är professor i berggrundsgeologi vid Lunds universitet. Hans forskning behandlar den sedimentära berggrunden med särskilt fokus på stratigrafi och miljöförändringar i Jordens yngre historia (de senaste 600 miljoner åren). Av särskilt intresse är förändringar i det globala klimatet och dess relation till förändringar i havsnivå och biodiversitet (utdöenden).
Befattning: Professor i Berggrundsgeologi
Organisation: Geologiska institutionen, Lunds universitet
Telefon: 046-222 14 24
E-post: mikael.calner@geol.lu.se
Webb: www.geol.lu.se
Jörgen Langhof
Beskrivning kommer
Befattning:
Organisation: Naturhistoriska riksmuseet
Telefon:
E-post: jorgen.langhof@nrm.se
Web: www.nrm.se
Therese Bejgarn (sekreterare)
Therese är Tf Enhetschef vid enheten för Mineralinformation och gruvnäring vid SGU. Hon har tidigare varit forskningsstrateg och hon ansvarat för SGUs årliga bidrag till forskning samt arbetat främjande med SGUs forskning och utveckling. Hennes bakgrund är inom främst ekonomisk geologi, men har även arbetat med utveckling och innovation genom internationella samverkansprojekt inom gruvindustrin samt med EU finansiering rörande innovation och utbildning inom råmaterialsektorn.
Befattning: Tf enhetschef
Organisation: Sveriges geologiska undersökning
Telefon: 018 179122
E-post: Therese.Bejgarn@sgu.se
Web: www.sgu.se
Raimund Muscheler
Beskrivning kommer
Befattning: Professor i kvartärgeologi
Organisation: Lunds universitet
Telefon: 046 - 222 04 54
Epost: raimund.muscheler@geol.lu.se
Webb: www.lu.se
Karin Högdahl
Karin är berggrundsgeolog och hennes forskning är främst men inte uteslutande inriktad på den tektoniska utvecklingen av Sveriges äldre, s.k. Svekokarelska berggrund och hur mineraliseringar i denna berggrund bildats och på påverkats av senare geologiska händelser. Hon undervisar på både grundläggande och avancerad nivå och är programansvarig för kandidatprogrammet i geovetenskap vid Uppsala universitet. Hon medverkar i ett flertal fältkurser och arbetar för att sprida kunskap om Sveriges geologi både till studenter och till en bredare allmänhet.
Befattning: Universitetslektor i berggrundsgeologi
Organisation: Uppsala universitet
Telefon: 018 - 471 2571
Epost: Karin.Hogdahl@geo.uu.se
Webb: www.geo.uu.se
Ian Cope
Ian has worked for more than 25 years in the exploration and mining industry. After graduation in the UK he lived and worked in Sweden and other locations. A PhD degree from Imperial College London was followed by international consulting and geoscience management roles. Since 2021 he has been based in Norrbotten as VP Exploration for LKAB, responsible for the supply of Mineral Resources to the company.
Befattning: Vice President Exploration/Områdeschef Prospektering
Organisation: LKAB
Telefon: 070 329 8410
E-post: ian.cope@lkab.com
Webb: www.lkab.com
Emma Härdmark
Emma Härdmark är kommunikationschef på Svemin, branschorganisation för gruvor, mineral- och metalltillverkare i Sverige. Hon har en MSc i geovetenskaper med inriktning mot berggrundsgeologi från Uppsala universitet. Hon är även utbildad vetenskapsjournalist. Hon har 20+ års erfarenhet av nyhetsjournalistik och kommunikation och en frekvent moderator vid event inom industri och politik. Emma är ordförande i Women in Mining - Sweden
Befattning: kommunikationchef
Organisation: SveMin
Telefon:
E-post: emma.hardmark@svemin.se
Webb: www.svemin.se
Pia Enocson
Pia Enocson, grundskollärare 4-9 Ma/No Teknik med extra intresse för geologi. Vill popularisera geologi för elever i grundskolan. Har under många år arrangerat Geologiveckan på Los skola, en förlängning av Geologins Dag i samverkan med bl.a Geologins Dag, SGU, Loos koboltgruva, Thomas och Jan Lundqvist.
Befattning: Förstelärare Los skola
Organisation: Ljusdals kommun
Telefon: 0703-462549
E-post: pia.enocson@edu.ljusdal.se
Webb: www.ljusdal.se
Lotta Lewin Philblad
Lotta är kvartärgeolog och har arbetat 17 år vid Sveriges geologiska undersökning (SGU) med grundvattenfrågor. Sedan 2012 har hon arbetat vid Näringsdepartementet med bl.a. geovetenskapliga frågor på såväl nationell som internationell nivå. För närvarande arbetar hon inom Infrastrukturdepartementet.
Befattning: Kansliråd
Organisation: Regeringskansliet, Infrastrukturdepartementet
Telefon: 08-405 10 00
E-post: Lotta.Lewin-Pihlblad@regeringskansliet.se
Webb: www.regeringen.se
Björn Schouenborg
Björn är berggrundsgeolog & mineralog och har jobbat på RISE (Sveriges Forskningsinstitut) och dess föregångare, bl a SP, sedan 1990. Huvudsakliga arbetsuppgifter idag är att initiera och leda utvecklingsprojekt inom samhällsbyggnation med koppling till geologisk kompetens. Kärnområden är natursten, ballast, berg och anläggningsinfrastruktur, allt från utvecklingsprojekt ihop med branscherna och kommuner till standardisering (ordförande i SIS TK 508 Natursten samt markbeläggningsprodukter av betong), provning, skadeutredning/renovering, tillståndsbedömning och konsultarbete i större byggprojekt med natursten.
Befattning: Seniorforskare
Organisation: Research institutes of Sweden, RISE
Telefon: 0705202551
E-post: bjorn.shouenborg@ri.se
Webb: www.ri.se
Christina Wanhainen
Christina är professor och ämnesföreträdare i malmgeologi vid Luleå tekniska universitet. I sin forskning kombinerar hon olika mineralogiska analysmetoder för att karaktärisera malmer ur både ett malmgenetiskt och geometallurgiskt perspektiv. Detta för att öka kunskapen om malmbildande processer och hur vi ska finna nya malmer, samt för ett smartare nyttjande av våra mineralresurser.
Befattning: Professor i malmgeologi
Organisation: Luleå tekniska universitet
Telefon: +46 920 49 24 01
E-post: christina.wanhainen@ltu.se
Webb: www.ltu.se
Linda Wickström
Beskrivning kommer
Befattning: Statsgeolog
Organisation: Sveriges geologiska undersökning
Telefon: +46 18 179028
E-post: linda.wickstrom@sgu.se
Webb: www.sgu.se
Elisabeth Einarsson
Elisabeth är utbildad paleontolog och gymnasielärare samt har en doktorsexamen i geobiosfärsvetenskap med inriktning mot paleoekologi för Skåne under kritaperioden. Numera jobbar Elisabeth med utbildning och forskning inom både geologi och didaktik på Högskolan Kristianstad. Elisabeth brinner för samverkansuppdraget och då framförallt för geologins roll i skolan bland annat genom fokus på dinosauriernas tid i Sverige.
Befattning: Dr i geobiosfärsvetenskap (paleontologi) samt Universitetslektor i geovetenskap och geovetenskaplig didaktik
Organisation: Högskolan Kristianstad
Telefon: 044 - 2503425
E-post: elisabeth.einarsson@hkr.se
Webb: www.hkr.se/personal
Claes Mellqvist
Beskrivning kommer
Befattning:
Organisation: Trafikverket
Telefon:
E-post:
Webb:
Iain Pitcairn
Beskrivning kommer
Befattning: Professor i malmgeologi
Organisation: Stockholms universitet
Telefon:
E-post:
Webb: www.su.se